Finlandia to niewątpliwie miejsce na mapie, któremu warto poświęcić więcej uwagi. Każdy podróżnik, decydując się na fińską wyprawę, na pewno nie będzie zawiedziony. Możemy tu zobaczyć zapierającą dech w piersiach zorzę polarną, odwiedzić świętego Mikołaja, a wszystko to w otoczeniu przepięknych, dzikich krajobrazów i przejrzystego, czystego powietrza. Jest jeszcze jeden aspekt, który może nas zachęcić do wycieczki w te strony. To kuchnia fińska i jej specjały, w której Finowie nawiązują do wielowiekowej tradycji, celebrując przy tym każdy posiłek.
Kulinarne tradycje fińskie
Finlandia to kraj, w którym królują dzika natura, gęste lasy i krystalicznie czyste jeziora. Tą intensywność przyrody odnaleźć możemy również w fińskiej kuchni, która nawiązuje i czerpie z tradycji przodków. Mimo dostępu do nieograniczonej liczby produktów Finowie są wierni dawnym zwyczajom kulinarnym. Na fińskich stołach, w wielkich restauracjach czy małych, lokalnych knajpkach królują świeże, typowo sezonowe produkty. Znajdziemy tu świeże ryby, dziczyznę, grzyby, jagody, zioła i wiele innych darów natury. Dzięki kultywowaniu przez Finów wielopokoleniowej tradycji, dania kuchni fińskiej są smaczne i jednocześnie proste.
Czego musimy spróbować w Finlandii?
Podróżując po Finlandii, niejednokrotnie będziemy mieli okazję spróbować fińskiej dziczyzny. A jeśli fińska dziczyzna to mięso z renifera, które oprócz tego, że jest smacznym, to jeszcze najzdrowszym rodzajem dziczyzny. Finowie z mięsa renifera przyrządzają sosy, gulasze i sałatki. Często dodają je również do produkcji kiełbas czy hamburgerów. Ukoronowaniem pobytu w Finlandii powinno być zatem skosztowanie sztandarowego dania z renifera Poronkäristys, które jest niczym innym jak delikatnie przysmażonym mięsem zwierzęcia podawanym z dodatkami. Dla Finów bardzo ważnym elementem posiłków jest chleb, a dokładnie chleb sporządzany na żytnim zakwasie nazywany ruisleipä. Kromkę tego przysmaku możemy odnaleźć niemalże w każdym posiłku. Na śniadanie i kolację zajadany z fińskim masłem, do obiadu stosowany jako przekąska. W Finlandii powinniśmy również skosztować fińskiego sera pieczonego, zwanego również serem skrzypiącym z racji charakterystycznych dźwięków pojawiających się w czasie jego konsumpcji. Skrzypiący ser głównie jest spożywany na śniadanie, ale równie dobrze może stanowić przekąskę do kawy. Warto wspomnieć o jeszcze jednej przekąsce, bez skosztowania której nie powinniśmy wyjeżdżać z Finlandii. Mowa tutaj o pierogach karelskich, które robione z mąki żytniej są głównie wypełniane farszem ryżowym, jęczmiennym bądź ziemniaczanym i stanowią pyszny element fińskich posiłków.
Finlandia przyciąga pięknymi widokami, ale jak się okazuje, również prostą i smaczną kuchnią. Coś dobrego odnajdą tutaj dla siebie zarówno amatorzy dziczyzny, jak i produktów mącznych, a doznania kubków smakowych pozostaną na długo w pamięci.