Podstawowy koszyk artykułów spożywczych w Norwegii jest o ok. 230% droższy niż w Polsce. Jak pokazują badania Norweskiego Instytutu Badań nad Bioekonomią (NIBIO) w ciągu kilku ostatnich lat ceny żywności w kraju fiordów wzrosły w sposób znaczący w porównaniu do stawek obowiązujących w Unii Europejskiej. Których produktów przede wszystkim dotyczy ten trend i jak norweskie ceny żywności przedstawiają się w zestawieniu z polskimi? Odpowiedź poniżej.
Które produkty najbardziej drożeją?
Według danych Norweskiego Instytutu Badań nad Bioekonomią (raport za rok 2016) w najszybszym tempie drożeją ryby oraz owoce i warzywa. Zanotowano także znaczący wzrost cen mięsa: drobiu o 7,4%, wieprzowiny o 5,3% oraz baraniny o 3,9%. Podwyżki cen dotknęły też przetwory mleczne. Średni koszt mleka, jogurtów czy śmietany podniósł się o 1,9%, a sera o 2,4%. Analitycy NIBIO zauważają, że ceny żywności rosną w Norwegii nieprzerwanie od lat, podczas gdy w Unii Europejskiej pozostają bez zmian bądź też nieznacznie wzrastają.
Porównanie średnich cen w Polsce i w Norwegii
Wybierając się na wakacje do Norwegii bądź planując tam wyjazd w celach zarobkowych, musimy liczyć, że za podstawowe artykuły zapłacimy kilka razy więcej niż nad Wisłą. Większość produktów jest prawie trzy razy droższa. Najmniejsze różnice obserwuje się w cenach ubrań i transportu, największe dysproporcje dotyczą cen używek (alkoholu i tytoniu).
Przyjrzyjmy się więc teraz, jak wygląda zestawienie średnich cen w Polsce i w Norwegii na przykładzie kilku wybranych produktów. Przykładowo za chleb czy masło zapłacimy ok. 11 zł, za jajka ok. 13 zł, a za mleko 7 zł. Zakup kilograma szynki to wydatek rzędu ok. 90 zł, sera żółtego ok. 44 zł, pomidorów ok. 14 zł, jogurtu ok. 5,50 zł, a czekolady ok. 15 zł. Co zrozumiałe w Norwegii więcej wydamy nie tylko w sklepie, ale także np. w restauracji. Trzydaniowa kolacja dla dwóch osób w restauracji to wydatek rzędu 600-1000 zł. Oczywiście należy pamiętać, że średnie zarobki w Norwegii są prawie 6 razy wyższe od przeciętnego wynagrodzenia w Polsce (wg danych OECD obliczonych dla 160-godzinnego etatu).
Ceny żywności w opinii Norwegów
Jak na opisywane podwyżki cen reagują Norwedzy? Z badań przeprowadzonych na zlecenie portalu Nationen wynika, że dla ponad połowy respondentów obowiązujący poziom cen jest optymalny. Nieco ponad jedna trzecia ocenia je jako za wysokie, z kolei w opinii 9% badanych są one nawet za niskie.